Home Uncategorized 5000 éves sörfőzdét tártak fel Egyiptomban

5000 éves sörfőzdét tártak fel Egyiptomban

103
0

Ókori sörfőzde maradványaira bukkantak a régészek Egyiptomban. Az Abüdoszban feltárt gyárban már 5000 évvvel ezelőtt nagyüzemi módon gyártották az alkoholos nedűt.

A régészek nyolc 20 méter hosszú területet tártak fel, amelyek mindegyikében körülbelül 40 hatalmas cserépedény volt két sorban elrendezve. Ezekben melegítették fel a sörfőzéshez szükséges alapanyagokat, gabonakeverékeket és vizet. Egyszerre akár 22 400 liter sört is elő tudtak állítani. Az egyiptomi idegenforgalmi minisztérium közleménye szerint a sört a királysírokban végzett áldozati szertartásokhoz főzhették, ugyanis ezt az italt előszeretettel használták rituális célokra.

A Kairótól mintegy 600 km-re délre fekvő Abüdosz az ókori Egyiptom egyik leghíresebb szent városa volt, hatalmas temetkezési helyekkel és templomokkal. A feltárt sörfőzde valószínűleg Narmer fáraó, a korai dinasztikus kori I. dinasztia uralkodója idejéből (i. e. 33–30. század) származik. Az egyiptológusok szerint az ő uralkodása alatt fejeződhetett be Felső- és Alsó-Egyiptom egyesítése.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here