Home Külföld A marihuána legalizálása előtt nyitva áll az ajtó

A marihuána legalizálása előtt nyitva áll az ajtó

83
0

Az Egyesült Államok Kongresszusa pénteken elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely az egész országban legalizálja a marihuánát. Amellett, hogy szövetségi szinten dekriminalizálják a marihuánát, a törvényjavaslat törli az emberek nyilvántartásából a korábbi ítéleteket, és adót vet ki a kannabisztermékek értékesítésére.

marihuána-lehetőségek újrabefektetéséről és megszüntetéséről szóló törvény ( More-Act ) előírja a bíróságoknak, hogy töröljék a marihuánával kapcsolatos korábbi elítéléseket a bűnügyi nyilvántartásból, és nehezteljék azokat, akik jelenleg az ilyen ítéletek miatt kiszabják az ítéletet, és hogy közjuttatásban részesítsék azokat az embereket, akiket kannabisszal kapcsolatos bűncselekményekért elítéltek.

A MORE-törvényt csak szűk kétpárti többséggel, 220:204 szavazattal fogadta el a képviselőház. “Ez a mérföldkőnek számító jogszabály a közelmúlt történelmének egyik legfontosabb büntető igazságszolgáltatási reformjavaslata” – mondta Nancy Pelosi , a képviselőház elnöke .

Egy hasonló törvényjavaslat jelenleg is vita tárgyát képezi a felsőházi ülésteremben, de sem ez a törvényjavaslat, sem a képviselőház által elfogadott MORE-törvény várhatóan nem fogja átengedni a 60 szavazati küszöböt a szenátusban. Még ha a MORE-Act meg is bukik a szenátusban, szövetségi szinten megnyitja az ajtót a marihuána egy nyitottabb perspektívájára.

Összesen 18 amerikai államban van már törvény, amely lehetővé teszi a marihuána rekreációs célú felhasználását és termesztését. További 20 állam dekriminalizálta a marihuánát, vagy engedélyezte gyógyászati ​​felhasználását. A teljes legalizálás és dekriminalizálás forradalmat jelentene, mivel a kábítószerrel kapcsolatos letartóztatások több mint 40%-a a fűhöz kötődik.

A söripar már a teljes legalizálásra pozicionálja magát, és szinte az összes nagyobb sörfőzdék már tervezik vagy forgalmazzák a marihuánatermékeket.

A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a bódító marihuánatermékek legalizált használata az alkoholfogyasztás csökkenéséhez vezet. 2020-ban kanadai kutatók felfedezték, hogy azok az emberek, akik orvosi kannabiszt fogyasztottak, csökkentik vagy akár abba is hagyják az alkoholfogyasztást. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here