Home Uncategorized Az alumíniumdoboz-hiány várhatóan több évig folytatódik. Az áremelkedést a fogyasztók sínylik meg

Az alumíniumdoboz-hiány várhatóan több évig folytatódik. Az áremelkedést a fogyasztók sínylik meg

69
0

Mi okozta a konzervhiányt?

Röviden: leginkább a koronavírus a hibás. Korábban, mikor a vírus terjedése felgyorsult Kínában, számos gyártóüzem leállt. Ez megszakította a Kínában gyártott dobozok és a más országok gyárainak szükséges nyers alumínium ellátását. Kína állítja elő a világ alumíniummennyiségének több mint felét , így egyszerűen nem volt máshol beszerezni.

A dobozos italok otthoni fogyasztása mellett az összesített dobozos italfogyasztás nőtt. A fogyasztás évek óta növekszik a fejlődő országokban a rendelkezésre álló jövedelem növekedésével. Még belföldön is sok italgyártó tér át a műanyag palackokról az alumíniumdobozokra, köszönhetően környezetbarát lábnyomának.

A problémát súlyosbította a kis sörfőzdék részéről a kereslet hirtelen megugrása.

Miért sújtják leginkább a kis sörfőzőket?

Nem minden italgyártó érzi egyformán a hiányt. Az olyan óriássörfőzdék, mint a Miller-Coors és az Anheuser Bush, valamint az olyan üdítőital gyártok, mint a Coca-Cola és a Pepsi, sokkal nagyobb vásárlóerővel rendelkeznek. Ez magában foglalja a konzervdobozgyártókkal kötött exkluzív szerződéseket, amelyek lehetővé teszik a nagyvállalatok számára, hogy ne fizessenek ugyanazt a piaci árat a csomagolásért, amellyel a kis sörfőzőknek meg kell küzdeniük. Előnyük a rugalmasság is – a több tucat cikkszámmal rendelkező nagyvállalatok leállíthatják legkevésbé népszerű termékeik gyártását, hogy konzervdobozokat szabadíthassanak fel legnépszerűbb termékeik számára.

Ezeknek a nagy cégeknek arra is lehetőségük van, hogy más csomagolásra váltsanak – a Coors híresen valamivel magasabb dobozban érkezik, mint a tipikus 12 unciás fajta – a hatalmas csomagolóüzemeknek és az infrastruktúrának köszönhetően.

A kis sörfőzők másként érezték a hatást. Még akkor is, ha amerikai 12 unciás üres doboz kellékek állnak rendelkezésre, a kézműves műveleteknek változó átfutási idővel és szállítási anomáliákkal kellett megküzdeniük, amelyek közvetlenül befolyásolhatják a gyártási döntéseket.

A helyzetet bonyolítja, hogy a kis sörfőzési műveleteknél a fizikai hely prémiumot jelent, és néhányuknak választaniuk kellett a gyártás leállítása vagy a megtöltött hordók lerakása között, amelyeket általában már bezárt bároknak adnának el, hogy helyet szabadíthassanak fel üres dobozos rendelések számára. Néhány kisebb műveletnél sikerült áttérni a különböző méretű dobozokra, vagy akár visszatérni az üvegpalackozáshoz, de a legtöbb számára ezek gazdaságilag nem életképes megoldások.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here