Home Uncategorized Az árpa ára az egekbe szökött, a malátaexport megszakadt

Az árpa ára az egekbe szökött, a malátaexport megszakadt

687
0

Ukrajna múlt csütörtöki orosz inváziója rendkívüli állapotba hozta a gabonapiacokat, és évek óta nem látott magasságokba emelte a gabona és a maláta árait. Egy héten belül közel 50 euróval drágult a sörárpa ára tonnánként. Más kulcsfontosságú élelmiszertermékek árai is elérték az elmúlt közel egy évtized legmagasabb pontját. Ez tovább növelte az amúgy is megemelkedett árakat egy olyan időszakban, amikor a világpiacok továbbra is rendkívül feszültek a járványhoz kapcsolódó zavarok miatt. 

Oroszország és Ukrajna együttesen a világ gabonafeleslegének 25%-át adja. Míg Ukrajnában jelenleg nem vethetnek vetőmagot a gazdálkodók, és háborús használat miatt elkobozzák a traktorokat, itt nemcsak humanitárius, hanem gazdasági katasztrófa is fenyeget.

Ráadásul az összes fontos exportkikötőt már elfoglalta az orosz hadsereg, és belátható időn belül működésképtelenné válik. Egyelőre nem lehet megmondani, hogy a szükséges infrastruktúra milyen mértékben ment tönkre.

Magát az orosz gazdaságot is szigorú exporttilalom érinti Európából, az USA-ból és a világ számos más országából, az orosz áruk és nyersanyagok további intézkedésig nem lesznek elérhetők a nemzetközi piacokon.

Ha a következő heteken belül nem következik be teljes fordulat, ami jelenleg nem látható, akkor ezekből a fontos gabonarégiókból legalább egy teljes termés megbukik, és komoly negatív hatással lesz a világ gabonamérlegére.

Ráadásul az sem világos, hogy mi lesz az ukrajnai malátagyártó kapacitásokkal, és exportálni tudják-e a többlettermelést, mint korábban.

Az elmúlt húsz évben Ukrajnában a malátakapacitás több mint kétszeresére nőtt. A piacon három fő szereplő van.

Az első szereplő a francia Vivescia mezőgazdasági csoport tulajdonában lévő Malteurop 160 000 tonna maláta együttes éves malátázó kapacitásával. A Malteurop 2001-ben kezdte meg a malátagyártást Ukrajnában, amikor szállítási szerződést írt alá a Sun-Interbrew- val (ma AB InBev Efes ), és átvett egy malátaüzemet a sörgyártó csoporttól .Csernyihiv, 150 km-re északra a fővárostól, Kijevtől. A kezdeti 30 000 tonnás kapacitást 55 000 tonnára emelték. Ezenkívül a Malteurop új malátaüzemet épített az északkeleti Harkovban (110 000 t).

A második játékos Souffleta francia InVivo mezőgazdasági csoport tulajdonában van egy malátaüzem Ukrajna nyugati részén, Szlavutában. Ez a malátaház eredetileg a Baltic Beverages Holdinghoz BBH Carlsberg Group ) tartozott, de 2004-ben eladták a francia malátagyártónak. Az eredetileg 80 000 tonnás kapacitást mára 155 000 tonnára növelték.

A harmadik szereplő a piacon az Obolon , Ukrajna egyik legnagyobb sörgyártó cége. A cég 1992-ben a független Ukrajna első magánvállalkozása volt, és ma Olekszandr Slobodian ukrán milliomos üzletemberhez és politikushoz tartozik, aki egyben a cég tiszteletbeli elnöke is. Az Obolon malátaüzeme a nyugati Hmelnickij városában található, amely 2008 végén érte el teljes, 120 000 tonnás kapacitását.

A múltban a három ukrajnai malátacsoport főként a saját sörfőzdéit szolgálta ki. A Malteurope és a Soufflet azonban az elmúlt években jelentős, évi 200 000 tonnára becsült exportüzletet épített ki Ukrajnából. Ez a mennyiség belátható időn belül már nem lesz elérhető a nemzetközi piacokon, és a veszteséget a két malátaipari csoportnak világszerte más üzemeik termelésével kell pótolnia.

Ugyanez vonatkozik az Oroszországból származó malátaexportra is, amelyet az ukrajnai invázió miatt szankciók sújtanak. Továbbra is meg kell nézni, hogyan lehet ezeket az ellátási fennakadásokat orvosolni, és ez a hiány miként érinti rövid- és középtávon a világméretű kereslet-kínálat egyensúlyát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here