Home Világ Az események (nem)tökéletes vihara által érintett malátapiacok

Az események (nem)tökéletes vihara által érintett malátapiacok

236
0

Brent Athill , az RMI Analytics ügyvezető igazgatója szerint a világ gabona- és malátapiacának jelenlegi helyzete az események (nem)tökéletes viharának nevezhető .

A belgiumi Antwerpenben az RMI sörgyári konferenciáján tartott előadásában kifejtette, hogy a gabonaárak még a legutóbbi ukrajnai háború előtt is magasak voltak.

A fő hajtóerő Kína volt, amely a hat fő árpaellátási régió közül többtől elzárkózott (Argentína, Ausztrália, Kanada, Európa, beleértve az Egyesült Királyságot, Oroszországot és Ukrajnát).

Kína először 80,5%-os vámot vezetett be az ausztrál árpaimportra az ausztrál kormány dömpingellenes és kiegyenlítő vámvizsgálatának eredményeként. Ez egyet jelentett az ausztráliai árpa betiltásával, amely az egyik legnagyobb kínai beszállító előtt volt, és felvetette, hogy más forrásból kell beszerezni.

Az árpaimport egy másik forrása 2021-ben tűnt el, amikor az Egyesült Államokban és Kanadában az aszály miatt Észak-Amerikának magát az árpaimportot kellett bevezetnie.

Most, a közelmúltban kitört ukrajnai háború következtében az árpaimport harmadik forrása részben megszűnt, mivel az ukrajnai mintegy 500 000 tonna árpa nem lesz elérhető ebben az évben. 2021-ben Oroszország és Ukrajna a világ árpakereskedelmének körülbelül 27%-át tette ki.

A sörfőzők szemszögéből nézve a helyzet szintén rossz, de nem olyan rossz.

Athill szerint a világ éves árpatermelése 147 millió tonna árpát tesz ki, de csak 25 millió tonnára van szükség a malátázáshoz. Ez azt mutatja, hogy sörárpában nem lesz hiány. Csak speciális körülmények között, mint amilyen jelenleg magasabb a gabona összára, a malátagyártóknak és így a sörgyártóknak is magasabb árat kell fizetniük az árpáért, más években pedig, kedvezőtlen időjárási körülmények között, előfordulhat, hogy az iparnak csökkentenie kell a sörárpa minőségi követelményeit a nagyobb választék elérése érdekében. mérték.

Még történelmi távlatból sem tűnik kedvezőtlennek az árpa mérlege. A gabonanemesítők és gazdálkodók az elmúlt évtizedben a szezonális ingadozásokat leszámítva folyamatosan növelni tudták az árpatermelést, hogy lépést tartsanak a sörfogyasztás növekedésével.

Egy másik szempont, ami miatt nem kell aggódni, a malátakapacitás. Annak ellenére, hogy Ukrajna és Oroszország Európa magtárának számít, mindkettő mindössze 1,925 millió tonnát, azaz a globális malátakapacitás 7%-át adja. Figyelembe véve, hogy a két ország együttesen a világ sörtermelésének 5%-át adja, az ezekből az országokból származó készlethiány világpiaci hatása bár súlyos, de nem életveszélyes.  

2022-ben a globális malátaipar kapacitáskihasználása 91%-ra becsülhető, ami több mint 4%-os fellendülés a tavalyi évhez képest, amelyet erősen érintett a világjárvány. Az Athill úgy látja, hogy az elkövetkező években a malátakapacitás kihasználtsága szigorodik, és új kapacitás-beruházásokra lesz szükség, amit a gazdasági fellendülés és a sörfogyasztás további növekedése vált ki.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here